Goed notuleren is niet makkelijk, maar wel heel erg belangrijk. Notuleren is een taak die iedereen in zijn of haar werk al eens tegenkomt. Een notulist is iemand die een notuleeropdracht uitvoert. De notulist schrijft tijdens bijvoorbeeld een vergadering alle opmerkingen, suggesties en aanvullingen van de aanwezigen op papier. In deze blog geven we je 6 tips om goed notuleren. Onthoud ze goed als je nog eens een opdracht moet uitvoeren!

Klaar voor de start

Voordat de vergadering begint, moet je weten waar de vergadering over gaat. Dit zal je helpen om de discussie te volgen. Je weet dan wanneer je de belangrijke informatie moet opschrijven. Als je niet weet waar de vergadering over gaat, zul je geen goede notities kunnen maken. Je kunt de agenda of notulen van vorige vergaderingen bekijken. Probeer een algemeen idee te krijgen van waar de vergadering over gaat. Je kunt ook de agenda of de notulen lezen. Als je deze documenten hebt gelezen, heb je een algemeen idee van waar de vergadering over gaat. Je weet dan wanneer je de belangrijke informatie moet opschrijven.

Goed notuleren

Focus op het belangrijkste

Tijdens een vergadering zullen er veel dingen besproken worden. Tijdens het notuleren moet je je kunnen concentreren op het belangrijkste. Als je alles probeert op te schrijven, zal je niet in staat zijn om goede notulen te maken. Je kunt het belangrijkste uit de vergadering halen. Als je een vergadering kort wilt houden, moet je je concentreren op het belangrijkste. Door dit te doen, zul je in staat zijn om belangrijke dingen uit de vergadering te halen.

Vat elke spreker samen

Tijdens de vergadering zullen veel mensen spreken. Probeer samen te vatten wat elke spreker zegt. Je moet voorzichtig zijn bij het samenvatten. Je moet de belangrijkste ideeën, feiten en meningen samenvatten. Je moet voorzichtig zijn met de details, want jij bent niet de spreker. Als je de spreker verkeerd samenvat, kan iemand je corrigeren.

Gebruik de tegenwoordige tijd 

Als je aantekeningen maakt, moet je de tijd noteren wanneer iemand heeft gesproken. Je kunt de tegenwoordige tijd gebruiken om de tijd te noteren. Je moet schrijven “Jim zei dit” in plaats van “Jim zei dit om 12:45 uur”. Als je de tegenwoordige tijd gebruikt, is het gemakkelijk om de notulen te lezen. Je kunt dus de tijd in de tegenwoordige tijd noteren.

Aarzel niet om opheldering te vragen

Als je iets niet begrijpt, aarzel dan niet om om opheldering te vragen. Als je alles opschrijft zonder enige verduidelijking, is het niet gemakkelijk om de notulen te lezen. Je kunt de lezer of de deelnemers in verwarring brengen. Als iemand je corrigeert, vat dat dan niet op als een belediging. Dat gebeurt in een vergadering. Mensen corrigeren anderen, zodat zij alles correct kunnen opschrijven.

goed leren notuleren

Maak aantekeningen in een vergaderzaal zonder afleiding

Als je aantekeningen maakt, moet je in de vergaderruimte blijven zonder afleiding. Je kunt alles correct opschrijven als je in een vergaderzaal bent zonder afleiding. Als je wegblijft van de telefoon, kun je op de juiste manier aantekeningen maken. Als je in de vergaderzaal blijft zonder afleiding, zal je je meer concentreren op de vergadering en zal je alles correct kunnen opschrijven.

Conclusie: goed notuleren

Notuleren is een belangrijk onderdeel van zakelijke vergaderingen. Het is een grote hulp voor iedereen die erbij betrokken is, omdat het een verslag van de vergadering bijhoudt en mensen in staat stelt er later naar terug te verwijzen. Notuleren kan een lastige taak lijken, maar met een paar nuttige tips ben je al een heel eind op weg om een goede notulist te worden. Nu je dit gelezen hebt, probeer deze tips te onthouden, ze zullen in de toekomst echt van pas komen! Nu je deze 6 tips kent, ben je goed op weg om een geweldige notulist te worden. Met deze tips kun je gemakkelijk goede notulen maken tijdens vergaderingen en ze klaar hebben voor toekomstig gebruik. Start vandaag nog met goed notuleren!

Ontvang 7 tips om minder, korter en beter te vergaderen

In ons nieuwe Ebook geven we jou de handvaten om jouw meeting proces productief te maken.

  • Tot wel 25% korter vergaderen

  • Structureer jouw vergaderproces en voorkom inefficiënties

  • Analyse en observaties van 1200+ organisaties

  • Praktische tips en tricks voor jouw vergaderingen

Download gratis
Ebook Notulen Software Ebook Notulen Software
ETZ Tilburg - Notulen Software
Haaglanden Medisch Centrum - Notulen Software
Hoornbeeck College - Notulen Software
Huis en hypotheek logo
Binnenstad management Tilburg - Notulen Software
Partij van de Arbeid - Notulen Software
Vue Cinemas - Notulen Software
JCI Hart van Brabant - Notulen Software
Fyzio Totaal - Notulen Software
Van Ham tenten tenten en podia - Notulen Software
Impres Online Impact - Notulen Software
Prise D'eau Golf Tilburg - Notulen Software
Relined Fiber Network - Notulen Software
PvdA Heerenveen - Notulen Software

Effectieve vergaderingen

Heeft jouw team ook vaak langdradige vergaderingen waarin geen echte besluiten worden genomen? Zorg voor effectieve en bruikbare vergaderingen met een goede voorbereiding, overzichtelijke notulen en concrete actiepunten en beslissingen. Stimuleer jouw team om effectief te vergaderen met Notulen Software.

Meer tijd voor werkzaamheden

Met Notulen Software worden vergaderingen moeiteloos 33% korter. Dat betekent een besparing tot 3 uur per medewerker per week. Daarnaast heb je door effectief te vergaderen minder vergaderingen nodig. Zo krijg je kostbare tijd terug om je te concentreren op wat echt belangrijk is: jouw werkzaamheden.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een gestroomlijnd vergaderproces.

Gratis aanmelden
  • 30 dagen gratis
  • Geen creditcard nodig
  • Volledig AVG proof