Vergaderingen in het buitenland verschillen vaak van de vergaderingen die wij in Nederland kennen. De hiërarchie, agendapunten of formaliteit kunnen afwijken van het gebruikelijke in Nederland. In dit blog vertellen wij je meer over de verschillende vergaderculturen. Zodat jij weet hoe je hiermee om kan gaan, of natuurlijk gewoon omdat je het interessant vindt.

Scandinavië

In Scandinavië is punctualiteit heel erg belangrijk, wanneer iemand te laat is, wordt dit gezien als respectloos. Vergaderingen zijn hier vaak informeel. Wel verwacht men dat iedereen zich aan de agendapunten houdt en de structuur wordt gehandhaafd. Gebeurt dit niet, dan wordt de vergadering ervaren als doelloos. Bovendien is het normaal dat niemand wordt onderbroken en dat één persoon tegelijkertijd spreekt.

Buurlanden

Vergeleken met Scandinavië vergadert ons buurland Duitsland weer heel anders. Hier zijn vergaderingen heel erg formeel en zeer direct. In deze cultuur is het juist wél gebruikelijk om iemand te onderbreken. Het is vereist als het om het vakgebied van iemand gaat, hij of zij aan het woord is. In Nederland zijn we vaak gewend om over koetjes en kalfjes te praten, in Duitsland wordt dit niet gedaan en wordt er alleen over zaken gesproken. Net zoals in Duitsland zijn vergaderingen in België formeel. Ook heeft men In België een andere hiërarchie dan in Nederland. Zo wordt er raar opgekeken als de notulist zijn of haar mening uit.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk hecht men veel waarde aan privacy. Met name hun persoonlijke ruimte is heel erg belangrijk. Britten zijn veel minder direct dan we zien in onze eigen vergadercultuur. Zij zullen nooit negatieve feedback geven in het openbaar als er naar hun mening wordt gevraagd. Terwijl we in Nederland vrij direct en eerlijk zijn, ook als we feedback geven.

Verdiep je in de cultuur

Zo zie je maar weer dat al wonen we nog zo dichtbij, vergaderingen toch op hele andere manieren gaan. Probeer rekening te houden met de cultuur wanneer je in het buitenland vergadert om misverstanden en miscommunicatie te voorkomen. Zo kan je jezelf inlezen in de desbetreffende cultuur of kan je gebruik maken van een tolk/deskundige tijdens de vergadering. Zo ben je optimaal voorbereid.

Gebruik van vergadersoftware

Natuurlijk bestaan er ook overeenkomsten in vergaderculturen. Er zal altijd en overal worden vergaderd en persoonlijk contact speelt hierbij een grote rol. Hierbij kan vergadersoftware een handje helpen. Ook in het buitenland maakt men hier gebruik van. Mocht jij graag gebruik willen maken van een handige vergadertool voor jouw vergaderingen in het buitenland, dan is Notulen Software de tool voor jou. Wij zijn namelijk ook actief buiten Nederland! Meer weten over Notulen Software? Lees hier verder.

Door Dion Duimel

Directeur Notulen Software

Volgen LinkedIn

Inhoudsopgave

Vergaderen en notuleren met een Vergadertool?

Ontdek welke voordelen Notulen Software realiseert

Meer informatie Direct gratis aanmelden

Vergaderen en notuleren met een Vergadertool?

Ontdek welke voordelen Notulen Software realiseert

Meer informatie Direct gratis aanmelden
Haaglanden Medisch Centrum
Partij van de Arbeid
Gimbrere Advocaten
Future for Assistants
Vue Cinemas
Impres Online Impact
Golfclub Prise D'eau Tilburg
JCI Hart van Brabant
Relined Fiber Network
Fyzio Totaal
vergadersoftware

Live Demo

Benieuwd wat Notulen Software voor jouw organisatie kan betekenen? Probeer het uit in onze Live Demo.

Dankjewel! Check je inbox!

Plan jouw inspiratie sessie

Laat ons even weten hoe jij te bereiken bent dan nemen wij binnen 24 uur contact met jou op. Tijdens de sessie staan we still bij jouw behoeften en laten we jou zien hoe jij Notulen Software geheel naar wens kunt configureren.

You have Successfully Subscribed!