Kort geleden voorspelde Bill Gates, de welbekende CEO van Microsoft, dat virtuele meetings binnen de komende twee of drie jaar een nieuwe bestemming gaan krijgen: de metaverse. Out with the old, in with the new: geen 2D camera vakjes meer, maar 3D digitale avatars die metaverse meetings bijwonen. Veel bedrijven beginnen de potentie in te zien van de metaverse als primaire locatie voor zowel sociale als professionele samenkomsten. In dit artikel, gebaseerd op een recent artikel van Forbes, schetsen we een beeld van metaverse meetings en wat de voor- en nadelen zijn. 

Hoe zouden metaverse meetings eruit komen te zien?

Laten we beginnen bij het begin: wat is de metaverse eigenlijk? Kort uitgelegd is het een virtuele wereld die net zo echt en dynamisch is als de wereld waarin we leven, maar dan volledig online. Hoewel virtuele events niks nieuws zijn – mensen nemen al jaren deel aan webcasts en livestreams, zelfs al vóór de pandemie begon – kan de metaverse deze ervaringen naar een hoger niveau tillen. Verschillende soorten innovatie zoals virtual reality, augmented reality en artificial intelligence komen samen en creëren een unieke ervaring. 

De gedachte achter metaverse meetings is dat werknemers inloggen als hun 3D avatars en de metaverse meetingroom binnenlopen alsof ze in een fysieke meetingroom zijn. Om op de juiste manier metaverse meetings te beleven, is er een VR bril nodig om een volledig beeld te krijgen van lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en stemmen. Metaverse bedrijven merken dat de vraag bij gebruikers stijgt naar meer interactieve online ervaringen waarbij ze makkelijk aan sessies deel kunnen nemen, kunnen netwerken met collega’s, nieuwe leads kunnen identificeren en het belangrijkste: menselijke interactie kunnen stimuleren. 

Wat zijn de voordelen van metaverse meetings?

De verspreiding van Covid-19 heeft in 2020 en 2021 veel meetings verhuisd naar online. In sommige gevallen werkte dit uitstekend door het inzetten van technologie om nieuwe ervaringen te bieden, maar in sommige gevallen schoot het tekort. Dat speciale gevoel van fysieke meetings is namelijk lastig na te bootsen in een online omgeving. De metaverse zou hier een oplossing voor kunnen zijn. Het kan een enorm interactieve ervaring bieden waarbij mensen vrij kunnen bewegen en deel kunnen nemen aan dialogen zonder hun huis te hoeven verlaten. 

Eén van de grootste voordelen van de metaverse is de grote beschikbaarheid die het biedt. De metaverse kan namelijk mensen van over de hele wereld samenbrengen in één ruimte, op manieren die eerst onbereikbaar of buitensporig duur waren. Mensen hoeven niet langer ver te reizen om samen te zijn, dus reiskosten zouden verdwijnen. Misschien denk je nu: maar hoe zit het dan met tijdzones en taalbarrières? Ook hier heeft de metaverse een oplossing voor gevonden. De metaverse heeft een eigen tijdzone en er zijn plannen om een universeel real-time vertaalsysteem te bouwen. Ten slotte biedt de metaverse meer mogelijkheden voor slechthorenden (ze kunnen communiceren via gesloten ondertiteling of gebarentaal) en mensen met beperkte mobiliteit (ze kunnen zich makkelijker van sessie naar sessie of van ruimte naar ruimte bewegen).

Wat zijn de nadelen van metaverse meetings?

Een grote zorg over de metaverse is de veiligheid. Aan het begin van de pandemie lag de veiligheid van Zoom onder een vergrootglas omdat videochats en online ruimtes werden gekaapt door hackers. Zeker voor metaverse meetings, waarin privégesprekken over het bedrijf plaatsvinden, is dit een issue. Hoe zouden organisaties de optie hebben om hun meetings achter een gesloten deur te plaatsen zodat alleen degenen die uitgenodigd zijn kunnen aansluiten? Een tweede zorg is de toegang tot accessoires die nodig zijn om succesvol te kunnen meeten in de metaverse, zoals VR brillen. Bedrijven zouden werknemers van deze apparatuur moeten voorzien, waar een hoog prijskaartje aan verbonden zit. 

Samengevat

Hoewel virtuele 2D-meetings de norm zijn geworden, is het zeker denkbaar dat meetings een meer virtuele benadering krijgen met de komst van de metaverse. Bill gates gelooft dat deze ontwikkeling slechts een paar jaar gaat duren, maar volgens critici is hij iets te ambitieus: volgens hen kan de metaverse over ongeveer 10 jaar uitgroeien tot grootste meetingplek. Dat gezegd hebbende, zijn er veel elementen die eerst geadresseerd moeten worden voordat metaverse meetings realiteit kunnen worden. 

Ontvang 7 tips om minder, korter en beter te vergaderen

In ons nieuwe Ebook geven we jou de handvaten om jouw meeting proces productief te maken.

  • Tot wel 25% korter vergaderen

  • Structureer jouw vergaderproces en voorkom inefficiënties

  • Analyse en observaties van 1200+ organisaties

  • Praktische tips en tricks voor jouw vergaderingen

Download gratis
Ebook Notulen Software Ebook Notulen Software
ETZ Tilburg - Notulen Software
Haaglanden Medisch Centrum - Notulen Software
Hoornbeeck College - Notulen Software
Huis en hypotheek logo
Binnenstad management Tilburg - Notulen Software
Partij van de Arbeid - Notulen Software
Vue Cinemas - Notulen Software
JCI Hart van Brabant - Notulen Software
Fyzio Totaal - Notulen Software
Van Ham tenten tenten en podia - Notulen Software
Impres Online Impact - Notulen Software
Prise D'eau Golf Tilburg - Notulen Software
Relined Fiber Network - Notulen Software
PvdA Heerenveen - Notulen Software

Effectieve vergaderingen

Heeft jouw team ook vaak langdradige vergaderingen waarin geen echte besluiten worden genomen? Zorg voor effectieve en bruikbare vergaderingen met een goede voorbereiding, overzichtelijke notulen en concrete actiepunten en beslissingen. Stimuleer jouw team om effectief te vergaderen met Notulen Software.

Meer tijd voor werkzaamheden

Met Notulen Software worden vergaderingen moeiteloos 33% korter. Dat betekent een besparing tot 3 uur per medewerker per week. Daarnaast heb je door effectief te vergaderen minder vergaderingen nodig. Zo krijg je kostbare tijd terug om je te concentreren op wat echt belangrijk is: jouw werkzaamheden.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een gestroomlijnd vergaderproces.

Gratis aanmelden
  • 30 dagen gratis
  • Geen creditcard nodig
  • Volledig AVG proof