Vergaderen, iedereen doet het anders. Vergaderen gaat vandaag de dag niet meer alleen om het inhoudelijke proces, maar tegenwoordig hechten we ook veel waarde aan de ervaring eromheen. Wij zetten de belangrijkste vergadertrends voor 2020 op een rijtje.

Vergadertrend 1: Staand vergaderen

Deze vergadertrend is al gestart in 2019, maar zal in 2020 nog ‘hotter’ worden. Het is steeds gebruikelijker om staand (!) te vergaderen. Ook vanwege onze gezondheid zijn we er meer van bewust dat dit beter is. Dit klinkt misschien vreemd, maar staand vergaderen stimuleert bovendien om sneller tot beslissingen te komen. Juist omdat het minder comfortabel is dan zitten, zullen mensen sneller tot de kern komen. Hierdoor worden vergaderingen korter, waardoor tijd wordt bespaart en de vergaderingen efficiënter wordt.

Vergadertrend 2: Oplossingsgericht vergaderen

Een ander belangrijk punt voor veel bedrijven is oplossingsgericht willen werken. Vaak komen we uit een vergadering waarbij er geen knopen worden doorgehakt of geen beslissingen worden gemaakt. Dit komt omdat we herhaaldelijk in problemen denken en niet in oplossingen, dit moet natuurlijk omgedraaid worden! Hierdoor ontstaat er een positieve denkwijze en vervolgens ook een positieve sfeer. Deze methode zorgt ervoor dat er vooruit gedacht wordt en men niet altijd in de problemen blijft hangen.

Vergadertrend 3: Bleisure meetings

Zoals eerder benoemd wordt er ook meer waarde gehecht aan de beleving om de vergadering heen. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende vergaderlocaties die je veel inspiratie kunnen opleveren, en bovendien een unieke ervaring zijn. Van kastelen tot boerderijen, vergaderen kan overal! Daarnaast is het tegenwoordig ook een trend om een activiteit te combineren met vergaderen, bijvoorbeeld een yogasessie. Het doel daarvan is om te ontspannen en nieuwe inspiratie op te doen, waardoor er een positief effect ontstaat op de effectiviteit van de vergadering. Dit heeft trouwens een naam, business + pleasure = bleisure meeting, leuk toch?

De vergadertrends voor 2020

Vergadertrend 4: Duurzaam vergaderen

De laatste trend is duurzaam vergaderen. Duurzaamheid is een aspect dat steeds belangrijker wordt gevonden in onze samenleving. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Zo kun je digitaal notuleren waardoor er geen papier wordt verspild, wat beter is voor het milieu. Het voordeel hiervan is dat een vergadering sneller gaat en je notulen altijd kunt terugvinden in je gecentraliseerde online vergaderomgeving! Daarnaast kan er met duurzaam vergaderen ook bedoeld worden: vergaderen op een plek die frisse lucht biedt en waar je los kunt komen van de dagelijkse routine.

Welke vergadertrends hanteer jij al en welke ga je zeker toevoegen?

ETZ Tilburg - Notulen Software
Haaglanden Medisch Centrum - Notulen Software
Hoornbeeck College - Notulen Software
Huis en hypotheek logo
Binnenstad management Tilburg - Notulen Software
Partij van de Arbeid - Notulen Software
Vue Cinemas - Notulen Software
JCI Hart van Brabant - Notulen Software
Fyzio Totaal - Notulen Software
Van Ham tenten tenten en podia - Notulen Software
Impres Online Impact - Notulen Software
Prise D'eau Golf Tilburg - Notulen Software
Relined Fiber Network - Notulen Software
PvdA Heerenveen - Notulen Software