Effectief vergaderen in de zorg is een onderwerp dat speelt binnen veel zorginstellingen. In zorginstellingen vinden er op dagelijkse basis overleggen en meetings plaats. In een omgeving waar goed samengewerkt moet worden, is dit natuurlijk super belangrijk. Deze vergaderingen gaan gepaard met agenda’s, actielijsten, besluitenlijsten, aanvullende documentatie en verslaglegging. Hoe zorg je ervoor dat er effectief vergaderd wordt in de zorg? Dat nemen we in dit blog door!

Voorbereiden zorgvergadering

In de zorg vinden er vaak op vaste momenten overleggen en/of vergaderingen plaats. Ieder team komt samen op bepaalde momenten. Dit kan dagelijks zijn, maar het kan ook gaan om een wekelijks of maandelijks overleg. 

Wanneer het gaat om een overleg waarbij structuur en overzicht nodig is, is het gebruikelijk dat de agenda daags voor de meeting rondgestuurd wordt. Vaak wordt deze samen met acties die in het voorgaande overleg zijn gemaakt toegestuurd. 

Tot slot is het belangrijk dat aanvullende documentatie meegestuurd wordt, of in ieder geval op een centrale plek beschikbaar is. Wanneer de bovenstaande zaken in de voorbereiding niet goed gedaan worden, kan dit leiden tot veel frustraties in de voorbereiding. Frustraties resulteren uiteraard niet in effectief vergaderen! 

Kortom: wil jij effectief vergaderen in de zorg? Zorg dan voor een goede voorbereiding. De agenda dient tijdig gedeeld te worden, acties uit voorgaande meetings moeten altijd inzichtelijk zijn én aanvullende documentatie moet op een centrale plek bereikbaar zijn.

Verslaglegging van een zorgvergadering

Tijdens het vergaderen is het vooral erg belangrijk dat er een goede taakverdeling is. De voorzitter is de eindverantwoordelijke voor het in goede banen leiden van de meeting. Verder moet er een notulist toegewezen worden die de notulen, acties en besluiten vastlegt. 

Voor de voorzitter is het voornamelijk belangrijk om te zorgen dat de gehele vergadering blijft toewerken naar het vooraf bepaalde doel van de vergadering, zo blijf je effectief vergaderen!

Afwikkeling zorgvergadering

Na afloop van de vergadering is het belangrijk dat het verslag (notulen, acties en besluiten) overzichtelijk is opgemaakt. Alle deelnemers moeten wanneer ze het verslag bekijken, in no-time de belangrijkste informatie inzichtelijk hebben. Uiteraard dient het verslag naar alle genodigden en belanghebbende toegestuurd te worden, maar het dient ook altijd beschikbaar te zijn op een centrale plek.

Wanneer je vergadering voldoet aan de bovenstaande fundamenten in de voorbereiding, verslaglegging en afwikkeling weet je zeker dat je effectief kunt vergaderen in de zorg.

Notulen App om slimmer te notuleren

Vergadersoftware voor de zorg

Om effectief te vergaderen wordt er binnen veel zorginstellingen gebruik gemaakt van hiervoor ontwikkelde software. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk Notulen Software. Door te werken met Notulen Software weet jij zeker dat jouw voorbereiding, verslaglegging en afwikkeling optimaal is. Zo kun jij effectief vergaderen in de zorg.

Meer lezen over de mogelijkheden van Notulen Software? Klik hier! Direct een geheel gratis en vrijblijvend account aanmaken? Klik hier

Ontvang 7 tips om minder, korter en beter te vergaderen

In ons nieuwe Ebook geven we jou de handvaten om jouw meeting proces productief te maken.

  • Tot wel 25% korter vergaderen

  • Structureer jouw vergaderproces en voorkom inefficiënties

  • Analyse en observaties van 1200+ organisaties

  • Praktische tips en tricks voor jouw vergaderingen

Download gratis
Ebook Notulen Software Ebook Notulen Software
ETZ Tilburg - Notulen Software
Haaglanden Medisch Centrum - Notulen Software
Hoornbeeck College - Notulen Software
Huis en hypotheek logo
Binnenstad management Tilburg - Notulen Software
Partij van de Arbeid - Notulen Software
Vue Cinemas - Notulen Software
JCI Hart van Brabant - Notulen Software
Fyzio Totaal - Notulen Software
Van Ham tenten tenten en podia - Notulen Software
Impres Online Impact - Notulen Software
Prise D'eau Golf Tilburg - Notulen Software
Relined Fiber Network - Notulen Software
PvdA Heerenveen - Notulen Software

Effectieve vergaderingen

Heeft jouw team ook vaak langdradige vergaderingen waarin geen echte besluiten worden genomen? Zorg voor effectieve en bruikbare vergaderingen met een goede voorbereiding, overzichtelijke notulen en concrete actiepunten en beslissingen. Stimuleer jouw team om effectief te vergaderen met Notulen Software.

Meer tijd voor werkzaamheden

Met Notulen Software worden vergaderingen moeiteloos 33% korter. Dat betekent een besparing tot 3 uur per medewerker per week. Daarnaast heb je door effectief te vergaderen minder vergaderingen nodig. Zo krijg je kostbare tijd terug om je te concentreren op wat echt belangrijk is: jouw werkzaamheden.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een gestroomlijnd vergaderproces.

Gratis aanmelden
  • 30 dagen gratis
  • Geen creditcard nodig
  • Volledig AVG proof