Wanneer het op meetings met onze collega’s aankomt, hebben we allemaal een beeld van hoe een optimale samenwerking eruit hoort te zien. Voor iedereen is dit beeld echter anders. Vergaderingen hebben namelijk op diverse manieren invloed op mensen, afhankelijk van hun persoonlijkheid en favoriete manier van werken. Personen die een voorkeur hebben voor een meer gefocuste of persoonlijke benadering van samenwerking, zullen anders reageren dan personen die liever op een creatieve manier samenwerken. Door iedereen over één kam te scheren, kunnen meetings niet op een realistische en effectieve manier gemanaged worden. De realiteit is echter dat dit wel veel wordt gedaan in de wereld van meetings. 

Om deze reden heeft Lucid onlangs een rapport uitgebracht over de verschillende stijlen van samenwerking die mensen kunnen hebben tijdens meetings. Volgens Lucid zijn er 3 verschillende stijlen te onderscheiden: expressief, relationeel en introspectief. In dit artikel lichten we de verschillen tussen deze samenwerkingsstijlen toe. 

Type 1: Expressief

Mensen die houden van een expressieve samenwerkingsstijl vinden het prettig als ideeën visueel uitgewerkt worden. Deze personen houden er bijvoorbeeld van om samen te werken met behulp van tekeningen, graphics, notities, visuele weergaven van data en post-its. Het kan ze niet visueel genoeg. Ze hebben meestal een druk sociaal leven, hebben een voorkeur voor het werken in teams en zijn snel geneigd om GIF’s en emoji’s te gebruiken in hun communicatie. Mensen die zichzelf in deze stijl herkennen, kunnen moeite hebben met collegiaal contact wanneer de meeting overheerst wordt door pratende personen of documenten met veel tekst. Ze zijn namelijk het meest productief als ze iets visueels hebben om hun ideeën over te brengen. Daarnaast hebben expressieve types ongestructureerde discussie nodig, wat zorgt voor een natuurlijke flow van ideeën en creativiteit.

Type 2: Relationeel

De tweede stijl is de relationele samenwerkingsstijl. Degenen die een voorkeur hebben voor een relationele aanpak, houden van een betekenisvolle, menselijke connectie met collega’s. Hierdoor hebben ze een duidelijke voorkeur voor fysieke meetings, waarbij direct teamwork mogelijk is. Ze vinden dat online meetings niet optimaal zijn voor de samenwerking. Dit komt mede door de complexiteit van de technologie. Hierdoor kosten online meetings enorm veel energie, waardoor ze deze meetings eerder overslaan dan een gemiddeld persoon. Dingen als een interactieve poll, extra chats via een kanaal als Slack of het delen van een scherm kunnen soms wel helpen bij de betrokkenheid van relationele types. Ze hebben echter meer baat bij technologie die hen en het team in staat stelt om betekenisvolle relaties op te bouwen. Ze profiteren ook van meetings met activiteiten, zoals teambuilding oefeningen of breakout sessies, zodat er makkelijker een diepgaander gesprek op gang komt.

Type 3: Introspectief

Personen die van nature meer introspectief zijn, houden van een introspectieve samenwerkingsstijl waarbij ze de tijd nemen om goed na te denken voordat ze een suggestie doen. Hierdoor hebben ze een doordachte, weloverwogen benadering op het gebied van vergaderen. Verder hebben ze vaak een interne frustratie dat online meetings niet voor vooruitgang zorgen door het missen van structuur en goede samenwerking. Introspectieve types hebben daarom behoefte aan tools die ze in staat stellen om hun ideeën aan te scherpen voordat ze deze met een grotere groep delen. Ze houden van een duidelijke agenda, een manier om asynchroon feedback te geven en een geformaliseerd proces om actiepunten te documenteren.

Conclusie

57% van de respondenten in het onderzoek van Lucid herkennen zich in minimaal één van deze samenwerkingsstijlen. In andere woorden: bij ongeveer 6 van de 10 mensen is het mogelijk dat ze niet het onderste uit de kan halen tijdens meetings wanneer hun samenwerkingsstijl niet gebruikt wordt. Ze zouden profiteren van een benadering tot samenwerken die verschillende stijlen ondersteunt, zodat niemand achterblijft. Door deze kennis over de verschillende stijlen van samenwerking beter in te gaan zetten, wordt het mogelijk om oplossingen en processen te realiseren die elk individu in staat stelt om het beste uit zichzelf te halen. 

Onze tip: organiseer tijdens je volgende meeting een vragenrondje, om erachter te komen hoe iedereen het liefst samenwerkt. Of stuur deze blog naar je collega’s door. Wellicht herkennen zij zichzelf in één van deze samenwerkingsstijlen (of juist niet), waardoor er een gesprek op gang komt over de samenwerking binnen jouw team. En dat is altijd positief!

Door Dion Duimel

Directeur Notulen Software

Inhoudsopgave

Gratis E-book

Voorkom tijd en geldverspilling door omslachtige vergaderprocessen
  • Een optimaal vergaderproces

  • Betere voorbereiding, verslaglegging en afwikkeling

  • Input van 500+ verschillende organisaties

  • Handige tips om beter te vergaderen en notuleren

Download gratis
Huis en hypotheek logo
Haaglanden Medisch Centrum - Notulen Software
ETZ Tilburg - Notulen Software
Partij van de Arbeid - Notulen Software
Vue Cinemas - Notulen Software
JCI Hart van Brabant - Notulen Software
National Networking Company - Notulen Software
Fyzio Totaal - Notulen Software
Van Ham tenten tenten en podia - Notulen Software
Impres Online Impact - Notulen Software
Golfclub Prise D'eau Tilburg - Notulen Software
Relined Fiber Network - Notulen Software