De notuleer tips voor 2022

Hoe maak je notulen? Het lijkt misschien heel simpel, maar dat is het niet. Het verschil tussen ‘notulen’ en ‘goede notulen’ is groot. Daarom geven wij jou vijf notuleer tips, die jij kan gebruiken tijdens het maken van notulen. Hoe maak je notulen?

Notuleer tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Om goede notulen te maken is het heel belangrijk dat de notulist zich goed voorbereid op de vergadering. Zorg dat de agendapunten duidelijk zijn, zodat deze als leidraad gebruikt kunnen worden tijdens het notuleren. Daarbij raden wij aan de agendapunten ook alvast te communiceren met de genodigden, zodat zij goed voorbereid op de vergadering komen.

Werken met een online vergadertool geeft je de mogelijkheid om voorafgaand aan vergaderingen de agendapunten te bepalen. Op deze manier zorg je ervoor dat het doel van een vergadering duidelijk blijft. Tevens kunnen deze agendapunten gekoppeld worden aan vaststaande vergadertemplates, waardoor er één vaste structuur in stand gehouden kan worden.

Notuleer tip 2: Kies een goede zitplaats

Als notulist is het belangrijk dat jij op een goede plek zit, of staat, gedurende de vergadering. Zorg dat je iedereen goed kan verstaan. Zorg bovendien dat wanneer er gebruik wordt gemaakt van een slideshow je deze goed kunt zien.

Ps. Of je kiest ervoor om te blijven staan!

Notuleer tip 3: Notuleer zo beknopt als mogelijk

Tijdens het maken van notulen is het belangrijk om beknopt te blijven. Zorg dat iedereen achteraf precies genoeg informatie heeft om waardevolle informatie uit de notulen te halen. Mogelijk is het soms nodig in detail te treden tijdens het maken van notulen, doe dit dan ook.

Notuleer tip 4: Verwerk genomen besluiten duidelijk

Zorg dat je besluiten duidelijk notuleert. Wanneer je met papier werkt, kun je besluiten bijvoorbeeld markeren. In een online vergadertool kunnen besluiten apart toegevoegd worden aan een bijbehorend agendapunt.

Notuleer tip 5: Neem alle notulen nog eens rustig door na afloop

Neem na afloop van de vergadering alle notulen nog eens rustig door. Mogelijk zijn er, zeker wanneer het tempo hoog heeft gelegen, wat foutjes ingeslopen. Verbeter deze foutjes en formuleer zo nodig enkele zinnen opnieuw. Bovendien is dit de kans om de notulen nog aan te vullen wanneer je informatie nog niet hebt genotuleerd.

Deze tips gemakkelijk in de praktijk brengen?

Het gebruiken van een vergadertool helpt je erbij om het merendeel van deze tips super makkelijk in de praktijk te brengen. Op deze manier garandeer jij jezelf, en jouw organisatie, van een efficiënt vergaderproces.

Door David Schulpen

Vergaderbaas

Inhoudsopgave

Gratis E-book

Voorkom tijd en geldverspilling door omslachtige vergaderprocessen
  • Een optimaal vergaderproces

  • Betere voorbereiding, verslaglegging en afwikkeling

  • Input van 500+ verschillende organisaties

  • Handige tips om beter te vergaderen en notuleren

Download gratis
Huis en hypotheek logo
Haaglanden Medisch Centrum - Notulen Software
ETZ Tilburg - Notulen Software
Partij van de Arbeid - Notulen Software
Vue Cinemas - Notulen Software
JCI Hart van Brabant - Notulen Software
National Networking Company - Notulen Software
Fyzio Totaal - Notulen Software
Van Ham tenten tenten en podia - Notulen Software
Impres Online Impact - Notulen Software
Golfclub Prise D'eau Tilburg - Notulen Software
Relined Fiber Network - Notulen Software