Visueel notuleren: misschien heb je er nog nooit van gehoord, je vindt het onzin, je vindt het geweldig of je wilt er graag meer over leren. Wat in ieder geval zeker is, is dat steeds meer organisaties visuele notulen een onderdeel maken van hun verslaglegging. In dit blog vertellen wij jou alles over visueel notuleren.

Wat is visueel notuleren?

Wat is visueel notuleren? Visueel notuleren is het maken van een informatief beeldverslag door een tekenaar tijdens een vergadering, bijeenkomst of een ander type sessie waarbij informatie gedeeld wordt. 


De wijze waarop de visuele notulen zijn vormgegeven is natuurlijk afhankelijk van de tekenstijl van de visuele notulist. 

Waarom visueel notuleren?

Waarom zou je visueel notuleren? Het lijkt misschien geen toegevoegde waarde te hebben, maar het tegendeel is waar. Onderzoek wijst uit dat beeldende communicatie beter blijft hangen dan geschreven communicatie. 

Naast dat informatie beter blijft hangen, is het soms ook makkelijker om informatie beter te begrijpen wanneer deze is vormgegeven middels visuele notulen. 

Ook zorgen visuele notulen ervoor dat deelnemers van de vergadering hun aandacht erbij houden. Dit komt omdat ze iets voorgeschoteld krijgen wat ze niet zo vaak zien. Visuele notulen werken inspirerend en verbeteren ook het creatieve denkproces van de aanwezigen. 

Vergaderbaas en zakelijk tekenaar Daniëlle heeft een korte video gemaakt over de voordelen van visueel notuleren.

Zijn visuele notulen een vervanging voor een geschreven verslag?

Nu vraag je je misschien af: zijn visuele notulen ene vervanging voor een geschreven verslag? Hierover zijn de meningen verdeeld zijn. De mening van de meeste Vergaderbazen is echter dat visuele notulen geen vervanging zijn voor een schriftelijk verslag.

Visueel notuleren kan het begrip en het onthouden van de gedeelde informatie stimuleren, maar het is lastig om allesomvattend te zijn met visuele notulen. Een mogelijkheid is om naast visuele notulen een geschreven actie- en besluitenlijst te hanteren die waar nodig voorzien is van context. 

Visuele notulen toevoegen in een vergadertool

Tegenwoordig werken vrijwel alle moderne organisaties met een vergadertool, zoals bijvoorbeeld Notulen Software. Doordat deze tools de mogelijkheden bieden om bijlagen te uploaden, kunnen de bijbehorende visuele notulen gekoppeld worden aan het juiste agendapunt. Wanneer er na afloop van de meeting met één druk op de knop een verslag wordt rondgestuurd, hebben alle deelnemers direct alles in hun mailbox: het verslag, de actie- en besluitenlijst en de bijlagen met visuele notulen.

ETZ Tilburg - Notulen Software
Haaglanden Medisch Centrum - Notulen Software
Hoornbeeck College - Notulen Software
Huis en hypotheek logo
Binnenstad management Tilburg - Notulen Software
Partij van de Arbeid - Notulen Software
Vue Cinemas - Notulen Software
JCI Hart van Brabant - Notulen Software
Fyzio Totaal - Notulen Software
Van Ham tenten tenten en podia - Notulen Software
Impres Online Impact - Notulen Software
Prise D'eau Golf Tilburg - Notulen Software
Relined Fiber Network - Notulen Software
PvdA Heerenveen - Notulen Software