We hebben 2020 weer achter de rug. Een jaar waarin, als gevolg van de Coronacrisis, een hoop is veranderd. Zeker op het gebied van vergaderen. Gaan we met een vaccin weer terug naar de oude situatie? Of zullen er blijvende veranderingen zijn? We zetten de Vergadertrends van 2021 voor jullie op een rijtje!

Staand vergaderen

Deze vergadertrend is inderdaad al een aantal jaar bezig. Echter, de verwachting is dat staand vergaderen in 2021 definitief zal doorbreken. Door het vele thuiswerken in 2020 is men geconfronteerd met de gezondheidsrisico’s van weinig lichaamsbeweging. Het thuiswerken resulteerde bij veel personen in rugklachten. Iets dat natuurlijk deels verholpen kan worden door zitten af te wisselen met staan, en daar zijn vergaderingen perfect voor! Bijkomend voordeel? Staand vergaderen resulteert in efficiëntere vergaderingen.

Digitaal vergaderen

Ook de digitaal vergaderen trend komt in een stroomversnelling door Corona. Ondanks dat de piek waarschijnlijk al geweest is, zullen veel vergaderingen digitaal blijven plaatsvinden. Dit is goed nieuws voor videocall tools zoals Zoom, Skype en Google Meet. Hierbij moet wel aangemerkt worden dat veel organisaties hebben opgemerkt dat digitaal vergaderen met een grote groep zeer moeilijk is. Waarschijnlijker blijven digitale vergaderingen vooral beperkt tot kleinere teams.

De anti-vergaderen trend

De laatste vergadertrend is de anti-vergaderen trend. Het sentiment omtrent vergaderen wordt steeds negatiever. Vergaderen roept associaties op als ‘tijdverspilling’, ‘inefficiënt’ en ‘doelloos’. Helaas is de conclusie dat dit ook vaak het geval is. Daarom zullen organisaties intensiever gaan inzetten op kortere en meer doelgerichte vergaderingen. De inzet van vergadertools voor het realiseren van deze kortere en doelgerichte vergaderingen wordt steeds gebruikelijker.

De bovenstaande vergadertrends gaan we vrijwel zeker terugzien in 2021. Brengt 2021 ons verder opnieuw onverwachte ontwikkelingen waardoor het vergaderlandschap verandert met nieuwe vergadertrends?

Door Dion Duimel

Directeur Notulen Software

Inhoudsopgave

Gratis E-book

Voorkom tijd en geldverspilling door omslachtige vergaderprocessen
  • Een optimaal vergaderproces

  • Betere voorbereiding, verslaglegging en afwikkeling

  • Input van 500+ verschillende organisaties

  • Handige tips om beter te vergaderen en notuleren

Download gratis
Haaglanden Medisch Centrum
Partij van de Arbeid
ETZ
Future for Assistants
Vue Cinemas
Impres Online Impact
Golfclub Prise D'eau Tilburg
JCI Hart van Brabant
Relined Fiber Network
Fyzio Totaal