Een vergaderworkshop, waarom zou dat toch nuttig zijn? Maar wist je dat er elke dag meer dan 200.000 vergaderingen in de V.S. zijn? Wist hje ook dat de meeste van hen niet nuttig zijn? Het is duidelijk dat er iets moet veranderen. Vergaderingen zijn een belangrijk onderdeel van het werken in een bedrijf, en als zodanig moeten ze worden geoptimaliseerd voor de productiviteit. Dat is waar vergaderworkshops om de hoek komen kijken. Een vergaderworkshop is een activiteit die de samenwerking bevordert en de communicatievaardigheden tussen teamleden verbetert. Deze workshops kunnen nuttig zijn voor elk team en zijn geweldig voor bedrijven die hun vergaderingen willen optimaliseren en ervoor willen zorgen dat ze goed gestructureerd zijn, zodat iedereen de kans krijgt om volledig deel te nemen. In deze blogbijdrage leer je alles wat je moet weten over vergaderworkshops en waarom je er een zou moeten bijwonen als je dat nog niet hebt gedaan.

Vergaderworkshop

Wat is een vergaderworkshop?

Een vergaderworkshop is een activiteit die tot doel heeft de communicatie tussen teamleden te verbeteren. Het kan worden gebruikt om de structuur van bestaande vergaderingen te verbeteren, of je kunt het gebruiken als vervanging voor vergaderingen in het geheel. De vergaderworkshop is een gefaciliteerde activiteit, wat betekent dat je iemand hebt die de workshop faciliteert en de deelnemers helpt het proces te doorlopen. De rol van de facilitator is om de deelnemers te helpen met het bedenken van ideeën en het samen oplossen van problemen, en om ervoor te zorgen dat de workshop soepel en op tijd verloopt. De facilitator kan verschillende oefeningen gebruiken om de deelnemers te laten samenwerken en hun ervaringen te laten delen. De workshop is gestructureerd op een manier die op zichzelf voortbouwt, zodat verschillende oefeningen voortbouwen op eerdere oefeningen.

Waarom zijn vergaderworkshops belangrijk?

Vergaderingen zijn een belangrijk onderdeel van het werkleven, maar ze zijn ook iets waar veel mensen een hekel aan hebben. Hetzelfde kan gezegd worden van workshops, wat waarschijnlijk de reden is waarom mensen er een negatieve houding tegenover hebben. De waarheid is dat zowel vergaderingen als workshops erg belangrijk zijn. Ze zijn bedoeld om constructief te zijn en je teamleden te helpen ideeën op te doen en samen problemen op te lossen. Maar om dat te kunnen doen, moeten vergaderingen wel effectief zijn. Als ze niet effectief zijn, zijn ze tijdverspilling en zal de productiviteit eronder lijden. Hetzelfde kan worden gezegd van workshops – als ze niet effectief zijn, zijn ze tijdverspilling en zal de productiviteit eronder lijden. Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat jouw vergaderingen en workshops effectief zijn.

Hoe werkt een vergaderworkshop?

Een vergaderworkshop is een gestructureerde activiteit die gericht is op het verbeteren van de communicatie en samenwerking binnen een team. Om dit te doen, doorlopen de deelnemers verschillende oefeningen waarbij ze samenwerken en hun ervaringen delen in verschillende situaties. Het doel is dat ze vertrekken met meer begrip voor elkaar en een sterker team. Er zijn verschillende manieren waarop je een vergaderworkshop kunt structureren en verschillende oefeningen die je kunt gebruiken. Hieronder vind je meer informatie over hoe u dit kunt doen.

Voordelen van vergaderworkshops

– Teams werken beter samen – Als mensen samenwerken en hun ervaringen delen, kunnen ze met betere ideeën komen en problemen gemakkelijker oplossen. Dit is vooral het geval wanneer u verschillende vaardigheden en mensen binnen de groep mengt. – Communicatievaardigheden worden verbeterd – Wanneer je in een groep samenwerkt, krijg je een betere kans om met elkaar te communiceren en elkaar te begrijpen. Dit is belangrijk in een teamomgeving omdat verschillende mensen vaak verschillende vaardigheden en ideeën hebben. – Je leert mensen beter kennen – Als je deel uitmaakt van een groep en je maakt verschillende dingen mee, leer je elkaar beter kennen. Dit is vooral het geval wanneer je dingen moet bespreken en samen oplossingen moet proberen te vinden. – Je krijgt een beter inzicht in je team – Wanneer je samenwerkt en jouw ervaringen deelt in een groepssetting, krijg je een betere kans om elkaars sterke en zwakke punten te leren kennen. Dit is vooral het geval wanneer je verschillende oefeningen in je workshop gebruikt. – Meer mogelijkheden tot samenwerking – Als je samenwerkt, krijg je meer mogelijkheden tot samenwerking. Dit is vooral het geval als je verschillende vaardigheden en perspectieven in de groep hebt.

Vergaderworkshop

Hoe organiseer je een succesvolle vergaderworkshop?

Als je een vergaderworkshop wilt organiseren, zul je eerst moeten beslissen hoe je deze wilt structureren. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen – hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende opgesomd. – Probleemoplossende workshop – In een probleemoplossende workshop werk je als een team om oplossingen te bedenken voor een probleem of kwestie die belangrijk is voor het team of voor het bedrijf. Je kunt dit op verschillende manieren doen, en hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende opgesomd. – Open-ended workshop – Een open-ended workshop is niet gericht op een specifiek probleem of kwestie zoals een problem-solving workshop. In plaats daarvan is het bedoeld om meer algemeen te zijn en zich te richten op iets dat belangrijk is voor het team. – Probleemgerichte workshop – Een probleemgerichte workshop richt zich op een probleem dat belangrijk is voor het team. Het is gestructureerd op een manier dat bepaalde oefeningen bedoeld zijn om de deelnemers te helpen ideeën te bedenken en problemen op te lossen die verband houden met het probleem. – Presentatieworkshop – Bij een presentatieworkshop wordt samengewerkt aan een presentatie die belangrijk is voor het team. Het doel is om ideeën op te doen, de presentatie te structureren en ervoor te zorgen dat alles volledig is uitgewerkt.

Conclusie

Vergaderingen zijn een belangrijk onderdeel van het werken in een bedrijf, en als zodanig moeten ze worden geoptimaliseerd voor de productiviteit. Een vergaderworkshop is een activiteit die de samenwerking bevordert en de communicatievaardigheden tussen teamleden verbetert. Deze workshops kunnen nuttig zijn voor elk team en zijn geweldig voor bedrijven die hun vergaderingen willen optimaliseren en ervoor willen zorgen dat ze goed gestructureerd zijn, zodat iedereen de kans krijgt om volledig deel te nemen. Om dit te doen, moet je eerst beslissen hoe je jouw vergaderworkshop wilt structureren. Als je eenmaal hebt besloten over de structuur, is het belangrijk om de vergaderworkshop voor te bereiden. Ten slotte is het belangrijk om de vergaderworkshop op te volgen en ervoor te zorgen dat de teamleden samenwerken nadat de vergaderworkshop is afgelopen.

Ontvang 7 tips om minder, korter en beter te vergaderen

In ons nieuwe Ebook geven we jou de handvaten om jouw meeting proces productief te maken.

  • Tot wel 25% korter vergaderen

  • Structureer jouw vergaderproces en voorkom inefficiënties

  • Analyse en observaties van 1200+ organisaties

  • Praktische tips en tricks voor jouw vergaderingen

Download gratis
Ebook Notulen Software Ebook Notulen Software
ETZ Tilburg - Notulen Software
Haaglanden Medisch Centrum - Notulen Software
Hoornbeeck College - Notulen Software
Huis en hypotheek logo
Binnenstad management Tilburg - Notulen Software
Partij van de Arbeid - Notulen Software
Vue Cinemas - Notulen Software
JCI Hart van Brabant - Notulen Software
Fyzio Totaal - Notulen Software
Van Ham tenten tenten en podia - Notulen Software
Impres Online Impact - Notulen Software
Prise D'eau Golf Tilburg - Notulen Software
Relined Fiber Network - Notulen Software
PvdA Heerenveen - Notulen Software

Effectieve vergaderingen

Heeft jouw team ook vaak langdradige vergaderingen waarin geen echte besluiten worden genomen? Zorg voor effectieve en bruikbare vergaderingen met een goede voorbereiding, overzichtelijke notulen en concrete actiepunten en beslissingen. Stimuleer jouw team om effectief te vergaderen met Notulen Software.

Meer tijd voor werkzaamheden

Met Notulen Software worden vergaderingen moeiteloos 33% korter. Dat betekent een besparing tot 3 uur per medewerker per week. Daarnaast heb je door effectief te vergaderen minder vergaderingen nodig. Zo krijg je kostbare tijd terug om je te concentreren op wat echt belangrijk is: jouw werkzaamheden.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een gestroomlijnd vergaderproces.

Gratis aanmelden
  • 30 dagen gratis
  • Geen creditcard nodig
  • Volledig AVG proof